Mit barn ligger med numsen nedad. Hvad skal jeg vide?

Ca. 3-4 % af alle børn ligger til termin i underkropsstilling (UK), dvs. med sædet (numsen) og måske fødderne nedad i bækkenet.

Det er ikke unormalt at barnet ligger i UK i starten af 3. trimester fx omkring uge 32, men fx når at vende sig til hovedstilling inden uge 36.

Ligger dit barn i UK og har du lyst til at blive klogere på hvordan du kan hjælpe det på rette vej, så er der her lidt råd og viden til dig.

Hvorfor ligger mit barn med numsen nedad?

For at få en dybere forståelse af hvorfor vi i Kvinde-Min arbejder med nedenstående øvelser, er det relevant at vide lidt om hvad der kan give anledning til at barnet ligger i UK.

Det kan sjældent fastslås med sikkerhed, hvad der skyldes at den lille ligger i sædestilling, men det kan fx være pladsforholdene i livmoderen eller bækkenet, der har betydning.

Ofte er barnet ”intelligent” og søger at finde hen, hvor der er mest plads. Derfor kan man, med bevidsthed omkring dette, hjælpe barnet hen til en mere optimal stilling i bækkenet, ved at arbejde med at skabe plads nederst i livmoder og bækken.

Hvad kan jeg gøre hvis barnet ligger i underkropsstilling?

Der findes en række øvelser, som er målrettede til at hjælpe et barn i underkropsstilling til at vende sig.

Hos Kvinde-min kan du komme til konsultation, specifikt omhandlende barn i underkropsstilling, hvor du vil blive grundigt vejledt og forevist hvordan nedenstående øvelser kan udføres for at opnå den mest optimale effekt. Læs mere om at hjælpe et barn i underkropsstilling

For at naturligt vende et barn i sædestilling, kan fokusere på at indlede med øvelser som har det formål at afspænde bl.a. det sacrotuberale ligament (STL). Dette ligament er bl.a. med til at stabilisere bækkenets led, herunder SI-leddene (Sacroilica), og kan ofte være lidt stramt hos gravide.

Vi benytter her typisk øvelserne ”Bum Jiggle” og ”Sidelying-Release”, fra Spinning Babies, som er effektive til at afspænde STL og samtidig afspænde det uteroscarale ligament, som er et ledbånd der forbinder livmoderen med korsbenet. Ved at afspænde disse ledbånd, åbner vi leddene i bækkenet og skaber plads og balance i både bækkenet og livmoderen.

Derudover kan ”Sidelying-Release” være effektiv til at afslappe bækkenbundsmuskulateren, hvilket også kan være med til at skabe plads i den nederste del af livmoderen. Og det er jo lige der vi gerne vil ”invitere” baby hen.

Hvilke øvelser kan jeg ellers gøre for at vende et barn i underkropsstilling?

Når der er skabt mere plads og balance i bækkenet, kan fokus flyttes hen på at udnytte pladsen der nu er kommet og bruge tyngdekraftens evne til at hjælpe barnet på rette vej.

Her kan øvelser som fx ”Forward-leaning-inversion” benyttes til at skabe yderligt stræk i ledbåndene og skabe det vi i Kvinde-Min kalder en ”hængekøje” effekt i livmoderen.

Her sætter vi tyngdekraften i spil og vil også give barnet optimale pladsforhold til at kunne vende sig og indstille sig på en måde som er hensigtsmæssig for barnets rotation ned gennem fødselskanalen.

Hvad kan jeg gøre derhjemme for at vende et barn i UK?

Du kan med bevidsthed og viden omkring hverdagsbevægelser skabe balance i bækkenet og gunstige pladsforhold i livmoderen, fx ved at tænke over at sidde mere foroverbøjet (eksempelvis henover en stol) og undgå at side med krydsede ben.

Derudover kan du benytte målrettede øvelser i hjemmet også. Der er sparsom forskning på området i forhold til hvilke øvelser, der er mest effektive, men der er undersøgelser som tyder på at stillingen ”Open-knee-chest” kan understøtte og fremhjælpe processen med at vende barnet fra UK til hovedstilling (1)

Til en konsultation omkring barn i underkropsstilling hos os, vil du/I blive grundigt vejledt og få øvelser med hjem, som tager udgangspunkt i hvad der er hensigtsmæssigt for jer.

Hvornår og hvordan laver man et vendingsforsøg?

Da vaginal fødsel af et barn i underkropstilling, helt generelt er forbundet med større risiko end fødsel af et barn som ligger i hovedstilling, vil man typisk blive tilbudt vendingsforsøg hvis barnet er i UK efter 36. graviditetsuge.

Succesraten for vendingsforsøg er omkring 50%. Proceduren kan for nogle opleves ubehagelig, da det foregår ved at man manuelt forsøger at få barnet til at lave en ”kolbøtte”. Andre gange går det nemt, fordi barnet måske har gode pladsforhold til at kunne vende sig.

Derudover kan det være relevant for dig at have følgende viden for vendingsforsøget (2):

  • Forud for og efter vendingsforsøget vil man få foretaget en hjertelydskurve (CTG) på barnet
  • Sundhedspersonalet er forpligtet til at informere om, at der er en minimal (men dog tilstedeværende) risiko for akut kejsersnit som følge af vendingsforsøget.
  • Ofte får man en mindre indsprøjtning kaldet ”Ventoline”, som afslapper livmodermuskulaturen, hvilket gør det nemmere at foretaget vendingsforsøget.
  • Er din blodtype Rhesus negativ, og har du foster med Rhesus positiv blodtype, anbefales anti-D efter et vendingsforsøg (ved egen læge i uge 24 vil din blodtype være kontrolleret, og du vil have fået 1. injektion med Anti-d omkring uge 28, hvis dette er relevant for dig)
  • Ligesom børn født i UK, bør børn der er vendt fra UK til hovedstilling henvises til ultralydsskanning af hofter efter fødsel pga. øget risiko for hoftedysplasi

Kan man føde et barn med numsen nedad/er sædefødsel farlig?

Det er bestemt muligt at føde et barn som har ”besluttet” sig for, at den bedste vej at vende, er med sædet nedad.

Generelt er der dog øget frekvens af kejsersnit ved barn i UK. Omkring 90% af børn i UK er født ved kejsersnit, langt størstedelen er planlagte kejsersnit.

Planlagt vaginal fødsel indebærer en sandsynlighed for akut kejsersnit på 30-50% og den hyppigste årsag til akut kejsersnit i denne forbindelse er manglende fremgang i fødslen (2).

I de seneste år har man på mange afdelinger haft øget fokus på at dygtiggøre sig indenfor vaginal fødsel af UK og det er derfor ikke længere rutinemæssigt at blive anbefalet kejsersnit som fødende.

Mange føde steder har efterhånden god klinisk erfaring med at mor knæler/står op under en underkropsfødsel også kaldet ”stående UK fødsel”.

Øget viden og skærpede kompetencer indenfor det håndværk, en UK fødsel er, gør at det derfor sjældent på forhånd er ”givet” hvad der er mest hensigtsmæssigt. Du vil derfor få foretaget en individuel vurdering i forhold til fødselsmåde, i samarbejde med personalet.

Det er også en mulighed at komme til jordemoderkonsultation i Kvinde-min, hvis du/I føler I har brug for mere viden/råd forud for en evt. beslutning om fødselsmåde ved barn i UK.

Barn i underkropsstilling - konsultation i Kvinde-min

Budskabet med denne artikel har bl.a. været at oplyse om at det er muligt at forsøge at vende et barn i UK via skånsomme øvelser som alternativ eller supplement til vendingsforsøget, som foregår på sygehuset.

Har du et barn i UK omkring termin og står overfor vendingsforsøg? Eller måske er du tidligere i graviditeten fx i graviditetsuge 32, og ønsker at få redskaber til at kunne handle forebyggende og hjælpe barnet på "rette vej" med bl.a. øvelser og opmærksomhed på hverdagsbevægelser/stillinger? Så kan du læse mere og booke tid hos både Gyn. Obs. Fysioterapeut Cecilie og jordemoder Anne her: barn I underkropsstilling

Du/I er hjerteligt velkomne hos os i Kvinde-min

Kilder:

  1. (Does the Advice to Assume the Knee-Chest Position at the 36th to 37th Weeks of Gestation Reduce the Incidence of Breech Presentation at Delivery? | Clinics in Mother and Child Health (ajol.info))
  2. DSOG, Underkropspræsentaiton,, 2019 (Microsoft Word - Underkropspræsentation 10. og sidste udgave.docx (squarespace.com))
Indhold

Kvinde-Min Tilbyder

Læs om alle vores services herunder

Hvad kan vi hjælpe med ?

Hos Kvinde-Min tilbydes gyn.obs fysioterapi, genoptræning og fysioterapeutisk massage. Gyn.obs fysioterapi har særligt fokus fra navlen og ned.
Læs mere om vores behandlinger
gravidditetstræning
Graviditetstræning og fødselsforberedelse i en. Få kyndig vejledning i, hvordan du træner dig stærk i din graviditet uanset om du har smerter, ømhed eller ingen smerter har. Vi tilpasser træningen, så du kan være med hele vejen igennem.
Læs om Graviditetstræning
barselstræning
Træning og genoptræning til dig der har været gravid og har født ved kejsersnit eller vaginalt.
Her sætter vi fokus på at styrke dig indefra og ud.
Læs om Barselstræning
ourdoor
Tag barnevognen med eller kom selv. Vi genoptræner dig stærk i naturens skønne omgivelser. Fokus er at tage hånd om din (barsels) kvindekrop og få kontakt til de dybe kernemuskler; bækkenbunden og de dybe mave-rygmuskler.

Læs om Outdoor Barselstræning
kvindetræning
Genoptræning til kvinder der har behov for at genoptage bevægelse og opnå bevægelsesglæde. Holdet giver mulighed for at tage hensyn til tidligere skader eller gener og fokusere på at få genskabt den kropslige kontakt til sig selv.
Læs om Kvindetræning

Kærlige hilsner

Her er et uddrag af søde beskeder, som jeg har modtaget af tidligere og nuværende klienter i min klinik

Sarah - Mor

stjerner

At have været i Cecilies kyndige hænder her både under og efter min tredje graviditet har været en af de bedste gaver jeg har givet mig selv.

Det har virkelig været træning jeg har set frem til, glædet mig til og prioriteret, og sådan har jeg aldrig haft det med træning før.

Det har været så fedt at mærke at man blev stærkere for hver gang, og at man nu ikke engang ét år efter ens tredje fødsel er stærkere end man var før man fik børn.

Kan kun anbefale at man giver sig selv den gave som gravid og mor et forløb hos Cecilie.

Og jeg håber på og glæder mig til at få lov at træne hos Cecilie igen.

Anette - Mor

stjerner

Når man kommer ind hos Cecilie i hendes dejlige klinik, mærker man med det samme en dejlig ro. Cecilie er altid i et stort smil og veloplagt.. Jeg har nydt godt af både Cecilies kyndige fysviden gennem behandling samt graviditetstræning og fødselsforberedelse.

Jeg har været meget tryg i at kunne mærke at Cecilie har helt styr på både behandling og træning, målrettet til kvinder der er gravide.

Jeg vil anbefale enhver kvinde der er gravid og har smerter eller har brug for at holde sig i gang under graviditeten, at kontakte Cecilie og få hjælp.

Jeg er helt sikker på at mit efterfødselsforløb med genoptræning efter graviditet og fødsel, skal startes hos Cecilie, inden jeg er klar til at komme ud i den virkelig verden og træne selv 🙂

Tak for dig Cecilie

Kontakt mig

Jeg kan kontaktes på mail, telefon eller ved at udfylde formularen på denne side. Jeg glæder mig til at høre fra dig.
info@kvinde-min.dk
+45 6070 7900
Olaf Ryes gade 7 T
Maps - Oluf Ryes gade 7t

skriv en besked

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    envelopephone-handsetmap-markercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram