Hvad er håndudmalkning?

Håndudmalking er en simpel, effektiv og skånsom metode, som kan benyttes i mange forskellige situationer.

Håndudmalkning kan fx bruges til at starte en langsom nedløbsrefleks, stimulere brystet til mælkedannelse eller løsne op for mælkeknuder i forbindelse med den brystspænding, som mange oplever, når mælken løber til. Det er derfor en teknik, som er relevant for alle gravide at kende til, som led i ammeforberedelse.

I bunden af denne artikel finder du en video hvor jordemoder Anne giver intro til teknikken til håndudmalkning.

Har du lyst til at vide endnu mere om hvordan du kan blive godt klædt på til amningen? Så læs mere om og book vores ammekursus ”Vejen til velfungerende amning

Skal jeg håndudmalke i graviditeten?

For visse mødre kan det være relevant at overveje at opstarte håndudmalkning i graviditeten med henblik på at fremme mælkedannelsen.

Det er vigtigt for os, i Kvinde-min, at understrege at håndudmalkning i graviditeten ikke er en nødvendighed. Det er et redskab du kan benytte dig af, hvis du har overskud og ønsker at være proaktiv, fx hvis du skulle være en del af de grupper som er beskrevet i nedenstående.

Alternativ kan det være, at det for dig blot handler om at du ønsker at gøre dig fortrolig med teknikken, så du er klædt på til at kunne benytte dig af håndudmalkning i relevante situationer efter fødslen.

Forsinket mælkedannelse/tilløb

Men for en gruppe gravide, ses øget tendens til forsinket mælkedannelse/tilløb (defineret ved at mælken løber til senere end 72 timer efter fødslen). Dette medfører ofte et øget behov for tilskud hos barnet og deraf længere tid, større indsats og tålmodighed generelt, for at få amningen etableret.

Håndudmalkning i graviditeten er vist at kunne øge mængden af mælk til rådighed efter fødslen (1). Derfor kan håndudmalkning, være et godt forebyggende redskab hos kvinder, som i graviditeten er kendt med:

  • Overvægt (defineret som BMI 30)
  • PCOS
  • Type 1 diabetes
  • Brystreduktion
  • Tidligere forsinket mælkedannelse
  • Planlagt kejsersnit

Derudover ses der øget sandsynlighed for behov for tilskud (Early Feeding) hos børn født af gravide med graviditetsbetinget sukkersyge, hvorfor det også kan være relevant for denne gruppe at håndudmalke i graviditeten.

Foruden af hjælpe brystet ”på vej”, kan barnet få mors egen mælk i stedet for modermælkserstatning ved behov for tilskud efter fødslen og det er samtidig vist at børn som får mors udmalkede råmælk generelt har mindsket behov for tilskud.

Håndudmalkning i graviditen er ikke påvist at kunne øge længden ammeperioden, men at det til gengæld medfører hurtigere og nemmere ammeetablering i de første dage efter fødslen (1).

Ønsker du en mulighed for at gå i dybden med hvad der evt. også kan gøres for at lige præcis dit/Jeres udgangspunkt sættes bedst i spil i forhold til amningen? Book tid til indiviuel ammesamtale her:

Husk at der gives tilskud til jordemoderkonsultation i graviditeten, hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark.

Er det sikkert at håndudmalke i graviditeten?

Forskning har vist, at det er sikkert for langt de fleste gravide at malke ud fra graviditetsuge uge 36 (1). Dog anbefaler vi i Kvinde-min, ud fra et konservativt perspektivt, at afvente til uge 37 med systematisk håndudmalkning.

Fødslens betydning for mælkedannelse

Faktorer i fødslen som fx blødning 500ml eller langvarigt fødselsforløb kan også have indvirkning på mælkedannelsen.

I disse tilfælde er det ofte relevant at opstarte stimulation af brystet fx med håndudmalkning, hvis barnet ikke selv melder sig, relativt hurtigt - dvs. indenfor 1-3 timer - efter fødslen (2).

Er det ikke muligt at få barnet lagt til eller opstarte mælkestimulation på anden måde? Prøv da at bruge denne viden om, at komplikationer fra fødslen kan medvirke til forsinket mælkedannelse, til at give dig selv og din krop til ekstra tålmodighed. Din krop er ”klog” og bruger sine ressourcer bedst og det er derfor naturligt at der måske går lidt længere tid inden mælken løber til.

Stimulation med brystpumpe

Oplever du for lidt mælk/sparsom mælkedannelse, fx ud over de første dage og er der behov for stimulation med pumpe, viser undersøgelser at håndmalkning i kombination med udmalkning med pumpe kan være effektivt til at få mere mælk ud end ved udelukkende at udmalke med pumpe (3).

Good to know

Skal du håndudmalke eller bruge en brystpumpe efter fødslen er det en stor fordel at du ligger med barnet forinden, gerne hud mod hud, hvis det er muligt. Dette stimulerer oxytocin, som hjælper nedløbsrefleksen - og dermed mælken - på vej.

Hvordan håndudmalker jeg?

Vær tålmodig undervejs og husk at trække vejret. Prøv at bevare roen også selv om det måske ikke lykkes at se mælk i starten. Du må ikke miste modet – det handler i lige så høj grad om at blive fortrolig med brystet og teknikken i starten.

Mange oplever, at efterhånden som brystet stimuleres, vil der komme mere mælk.

Du kan fx vælge at udmalke 10 min (5 min på hver bryst) x 2 dgl fra graviditetsuge 37.

  1. Start med at vaske hænder
  2. Varm evt. brystet og dine hænder fx med en varmepude nogle minutter
  3. Prøv at slappe af. Træk vejret dybt og tænk på noget der gør dig glad, fx dit barn eller et dejligt minde.
  4. Hjælp mælken til at løbe. Læn dig fremad. Du kan fx lave cirkelbevægelser rundt på hele brystet, ‘ælte’ brystet blidt med knoerne eller lave små blide tap med fingerspidserne. Prøv dig frem og se, hvad der føles rigtigt for dig. Fortsæt ca. 1 min.
  5. Har du et stort bryst: Støt/løft eventuelt brystet, ved at anbringe en hånd fladt mod brystkassen under brystet.
  6. Anbring tommelfingeren over – og de 2 næste fingre under brystvorten i kanten af det brune område.
  7. Du kan nu blidt, men fast, klemme fingrene ind i brystet mod brystkassen.
  8. Klem fingrene sammen om mælkekamrene – og slip. Klem og slip. Her prøver man at efterligne et barns sutterytme. Mælken begynder måske nu at komme, evt. i dråber eller flyder ud af vorten. Det kan være, du skal rykke lidt rundt på fingrenes placering for at finde det rette sted.
  9. Flyt hånden rundt, så du får fat i alle mælkekamre. Brug eventuel den anden hånd.
  10. Forsæt indtil mælken holder op med at løbe. Skift bryst eller stimuler evt. begge bryster samtidig.
  11. Mælken samles op på en ske eller 1 ml sprøjte og efterhånden måske en 5 ml sprøjte (kan købes på apotek)
  12. Slut af med at trække vejret dybt og send en kærlig tanke til den lille.

Når du malker ud med hånden, skal du ikke være nervøs for at gøre det ”forkert” eller at det skal gøre det på en bestemt måde - det er forskelligt fra person til person hvor nemt det går, og det kan også ændre sig, efterhånden som brystet tømmes.

Jo flere gange du malker ud, jo bedre bliver du til at finde de steder på dit bryst, som giver mest mælk.

Sådan opbevarer du udmalket mælk

Hvis du bruger sprøjter til at opsamle mælken kan du med fordel fryse dem ned, skriv gerne dato på, så du på den måde ved hvor gammel mælken er. Derudover at det en god ide at markere mælken med din fødselsdato og navn i tilfælde af det skal med på sygehuset ved fødslen. Hvis beholderen er ren, kan modermælken opbevares:

  • 3 døgn i køleskab ved +5 grader (gerne bagerst i køleskabet hvor det er koldest).
  • 3-6 måneder i fryser ved -18 grader.

Frys mælken i små portioner, da optøet mælk ikke må fryses igen.

Lad mælken tø ved stuetemperatur eller bagerst i køleskabet.

Optøet modermælk, der ikke har været opvarmet, kan opbevares bagerst i køleskabet i 1 døgn.

Ønsker du at blive godt klædt på til amningen?

På vores kursus ”Vejen til velfungerende amning” kan du/I få endnu mere viden og praktiske værktøjer, som I vil kunne bruge til at få bedst mulige start på amningen og dermed have mest mulig ro i maven i tiden med en lille ny.

Her vil du/I møde jordemoder Anne, som ville byde jer hjerteligt velkommen i Kvinde-min.

Vi ønsker jer god fornøjelse med udmalkningen og processen med at lære brystet af kende ”hands-on”

Kærligst
Anne & Cecilie // Kvinde-min

I nedenstående video giver jordemoder Anne en intro til håndudmalkning. Få adgang til den fulde video, ved at tilmelde dig kurset ”Vejen til velfungerende amning”.

Her får du fysisk ammeundervisning, med fokus på at I lære ikke kun om at amme men også hvordan. Derudover får du/I også et ammekompendium og andet relevant videomateriale som giver dig uundværlige redskaber og viden til det forestående ammeforløb.

Kilder:

  1. Forster DA, Moorhead AM, Jacobs SE, Davis PG, Walker SP, McEgan KM, et al. Advising women with diabetes in pregnancy to express breastmilk in late pregnancy (Diabetes and Antenatal Milk Expressing [DAME]): a multicentre, unblinded, randomised controlled trial. Lancet. 2017;389: 2204–2213.
  2. SST, Amning, en håndbog for sundhedspersonale, 4. udgave, 2018
  3. (3)Morton J, Wong RJ, Hall JY, Pang WW, Lai CT, Lui J, et al. Combining hand techniques with electric pumping increases the caloric content of milk in mothers of preterm infants. J Perinatol. 2012;32: 791–796.
Indhold

Kvinde-Min Tilbyder

Læs om alle vores services herunder

Hvad kan vi hjælpe med ?

Hos Kvinde-Min tilbydes gyn.obs fysioterapi, genoptræning og fysioterapeutisk massage. Gyn.obs fysioterapi har særligt fokus fra navlen og ned.
Læs mere om vores behandlinger
gravidditetstræning
Graviditetstræning og fødselsforberedelse i en. Få kyndig vejledning i, hvordan du træner dig stærk i din graviditet uanset om du har smerter, ømhed eller ingen smerter har. Vi tilpasser træningen, så du kan være med hele vejen igennem.
Læs om Graviditetstræning
barselstræning
Træning og genoptræning til dig der har været gravid og har født ved kejsersnit eller vaginalt.
Her sætter vi fokus på at styrke dig indefra og ud.
Læs om Barselstræning
ourdoor
Tag barnevognen med eller kom selv. Vi genoptræner dig stærk i naturens skønne omgivelser. Fokus er at tage hånd om din (barsels) kvindekrop og få kontakt til de dybe kernemuskler; bækkenbunden og de dybe mave-rygmuskler.

Læs om Outdoor Barselstræning
kvindetræning
Genoptræning til kvinder der har behov for at genoptage bevægelse og opnå bevægelsesglæde. Holdet giver mulighed for at tage hensyn til tidligere skader eller gener og fokusere på at få genskabt den kropslige kontakt til sig selv.
Læs om Kvindetræning

Kærlige hilsner

Her er et uddrag af søde beskeder, som jeg har modtaget af tidligere og nuværende klienter i min klinik

Sarah - Mor

stjerner

At have været i Cecilies kyndige hænder her både under og efter min tredje graviditet har været en af de bedste gaver jeg har givet mig selv.

Det har virkelig været træning jeg har set frem til, glædet mig til og prioriteret, og sådan har jeg aldrig haft det med træning før.

Det har været så fedt at mærke at man blev stærkere for hver gang, og at man nu ikke engang ét år efter ens tredje fødsel er stærkere end man var før man fik børn.

Kan kun anbefale at man giver sig selv den gave som gravid og mor et forløb hos Cecilie.

Og jeg håber på og glæder mig til at få lov at træne hos Cecilie igen.

Anette - Mor

stjerner

Når man kommer ind hos Cecilie i hendes dejlige klinik, mærker man med det samme en dejlig ro. Cecilie er altid i et stort smil og veloplagt.. Jeg har nydt godt af både Cecilies kyndige fysviden gennem behandling samt graviditetstræning og fødselsforberedelse.

Jeg har været meget tryg i at kunne mærke at Cecilie har helt styr på både behandling og træning, målrettet til kvinder der er gravide.

Jeg vil anbefale enhver kvinde der er gravid og har smerter eller har brug for at holde sig i gang under graviditeten, at kontakte Cecilie og få hjælp.

Jeg er helt sikker på at mit efterfødselsforløb med genoptræning efter graviditet og fødsel, skal startes hos Cecilie, inden jeg er klar til at komme ud i den virkelig verden og træne selv 🙂

Tak for dig Cecilie

Kontakt mig

Jeg kan kontaktes på mail, telefon eller ved at udfylde formularen på denne side. Jeg glæder mig til at høre fra dig.
info@kvinde-min.dk
+45 6070 7900
Olaf Ryes gade 7 T
Maps - Oluf Ryes gade 7t

skriv en besked

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    envelopephone-handsetmap-markercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram