kvinde min logo

Jeg er bange for at føde – hvad kan jeg gøre?

I følgende artikel, vil vi give nogle råd til dig, som oplever bekymring/angst for at føde.

Vi arbejder hver dag med gravide, der oplever de udfordringer du står med, og ønsker at give dig indsigt i og redskaber til hvordan du kan gå fødslen i møde, med mest mulig ro.

Nedenstående råd beror derfor på vores faglige viden og mange års erfaring som jordemoder og Gyn/Obs specialiseret fys.

Fødselsangst – hvad er det?

For det første er det vigtigt at vide, at det er helt normalt, hvis du som gravid, oplever at være nervøs for at skulle føde. Men for visse gravide kan tanker/bekymringer omkring fødslen fylde uhensigtsmæssigt meget.

Vi ved, at de tanker vi har om at skulle føde, kan præsentere sig meget forskelligt:

– spænde fra naturlig nervøsitet/spændthed til decideret angst, der fylder meget og påvirker din graviditet, som kan blive præget negativt af bekymringer for den forestående fødsel.

En fødsel er i sin natur uforudsigelig og netop det kan skabe bekymringer: hvordan kan jeg mestre vearbejdet? Hvad gør vi/jeg, hvis der opstår komplikationer? Hvad nu hvis jeg ikke kan være i veerne?

Ofte vil man have glæde af at handle på disse tanker og få redskaber til at kunne håndtere fødslen, både fysisk og mentalt. Uanset, hvor meget dine tanker om den forestående fødsel fylder, er der flere måder at imødekomme det på.

Hvordan får jeg en god fødsel?

En fødsel er en livsbegivehed, vi bærer med os videre i livet, og derfor er det naturligt at have et ønske om at få en så god oplevelse som muligt.

Måske det er første gang du skal føde og du har spørgsmål som:

  • Er det normalt at være bange for at føde?
  • Hvordan kommer man bedst igennem en fødsel?
  • Hvordan kan jeg forberede mig bedst på at føde?
  • Hvordan får jeg en god fødsel?
  • Jeg oplever, at jeg har en lav smertetærskel, kan jeg klare at føde?

Tidligere fødslers betydning

Eller måske du tidligere har haft en hård fødselsoplevelse, der har betydning for dine tanker om den næstkommende fødsel?

Det kan fx være du har født ved akut kejsersnit og oplevede det som en hård oplevelse?

Eller måske du har haft en hård, lang fødsel - eller omvendt - en meget hurtig fødsel (lynfødsel), hvor du oplevede at have svært ved at håndtere veerne?

Det kan også være at du har oplevet at kommunikationen/samarbejdet med fx jordemoderen var udfordret og påvirkede din oplevelse negativ?

Fra undersøgelser ved man at følelsen af medinddragelse, støtte og tryghed har stor betydning for vores fødselsoplevelser, og det kan derfor også være disse temaer, der fylder dig denne gang.

Uanset hvilke tanker, du har om det at skulle føde, er der en række ting du kan gøre, for at hjælpe dig selv godt på vej mod den bedst mulige fødselsoplevelse.

Hvad kan jeg gøre hvis jeg er bange for at føde?

Angst for at føde kan spænde fra mild bekymring til svær angst. I følgende vil vi prøve at udfolde nogle af de ting, du selv kan gøre, for at tage hånd om dine bekymringer.

Fødselsforberedelse skaber tryghed

Gravide, der deltager i fødselsforberedelse, oplever generelt færre bekymringer om fødslen og forskning viser bl.a. at gravide, som deltager i fødselsforberedelse på små hold, oplever bedre mestring af fødearbejdet.

Via fødselsforberedelse kan du få viden om og forståelse for fødselsprocessen. Mange har glæde af at få konkrete redskaber som fx vejrtrækningsteknikker men også mentale værktøjer, der kan hjælpe dem i fødearbejdet.

Ved at deltage i fødselsforberedelse på små hold, skabes der rum til at du kan dele tanker og erfaringer med andre gravide, hvilket bidrager til en dybere forståelse og udbytte af undervisningen du modtager.

Samtidig vil du få større mulighed for at få indsigt i hvad dine bekymringer skyldes og få redskaber til at håndtere disse. Dette vil kunne bidrage til at du oplever større ro omkring fødslen.

På vores forløb Min GraviditetsTræning, får du en kombination af både fødselsforberedelse og gravidtræning, på netop små hold.

Det betyder at du som gravid vil blive klædt på, både fysisk og mentalt. Du vil få indsigt i hvad du, og din partner, kan gøre for at understøtte fødselsprocessen og skabe en tryg fødselsoplevelse.

Samtidig er der plads til at der kan tages fat i lige præcis dine ønsker og hvordan du kan få det bedste ud af dit udgangspunkt, uanset fitnessniveau.

Forløbet bygger på mange års erfaring og ekspertise indenfor fødselsforberedelse og afholdes af Jordemoder Anne og Gyn. Obst. Fysioterapuet Cecilie.

Læs mere om Graviditetstræning.

Find støtte – fx i din partner, fagperson eller andre gravide

For mange fødende, vil det have stor betydning at opleve at du ikke går igennem fødslen alene.

Fødselsangst mindskes typisk, når du som fødende føler dig støttet fx af din partner. Derfor vil det være oplagt at din partner deltager i fx fødselsforberedelse eller i samtaler om fødslen med din jordemoder/læge.

Måske du og din partner ønsker at blive klogere på hvordan I kan stå stærkt som ”fødeteam”?

Med forløbet Vores Fødselsforberedelse, er I som par i fokus.

Her får I mulighed for at gå i dybden med jeres styrker som par og hvordan I hver især kan bidrage til og tage ansvar for fødslen.

Samtidig får I redskaber til at skabe det bedst mulige samarbejde med de fagpersoner I vil møde. I vil få grundviden om fødsels- og ammeprocessen og konkrete værktøjer som fx massageteknikker til brug under fødslen.

Del dine tanker – hvad skal der til for at jeg kan føle mig tryg?

De fleste oplever, at det er gavnligt at dele sine tanker, f.eks. med de fagpersoner man møder. Det er vigtigt at opleve tillid til de forskellige fagpersoner I møder undervejs.

Derfor vil det for mange være gavnligt at snakke med en jordemoder om fødselsangsten/bekymringer, også gerne tidligt i graviditeten.

Du kan også overveje at skrive om de tanker, der fylder for dig. Skriveprocessen kan skabe en forståelse og indsigt i hvad angsten skyldes.

Når du forstår hvad dine bekymringer bunder i, kan det give indblik i hvad du kunne have brug for at få opleve større tryghed.

Og så er det vigtigt at nævne, at hvis du oplever du fødselsangst i svær grad vil det være relevant at overveje psykologhjælp, hos en psykolog, der har speciale i lige præcis dine udfordringer.

Hvordan kan jeg bedst hjælpe min krop og sind til at føde?

For langt de fleste gravide vil det at skabe tillid til sin krop og forståelse for fødselsprocessen være et vigtigt skridt i at skabe en god fødselsoplevelse.

Få indsigt i hvilke elementer af en fødsel, du aktivt kan arbejde med som fødende og bevidsthed om de forskellige roller/opgaver/processer, der udspiller sig undervejs.

Her vil vores forløb Min Graviditets Træning og Vores Fødselsforberedelse, kunne hjælpe dig.

Måske du ønsker at være proaktiv i forhold til fødslen, fx skabe optimale forhold for at baby kan indstille sig hensigtsmæssigt i bækkenet forud for fødslen?

Eller måske du har født tidligere og oplevet at baby stod ”skævt” eller uhensigtsmæssigt undervejs og du ønsker at forebygge dette?

For mange vil bekymringer omkring fødslen afhjælpes ved at handle aktivt på at understøtte kroppen og fremme dens udgangspunkt forud for fødslen. Her vil jordemoder Anne kyndigt kunne vejlede dig.

Til den Fødselsfremmende behandling vil vi arbejde specifikt ud fra dit udgangspunkt og finde de øvelser, udstræk, behandling mv, der er relevant for dig. Samtidig vil der også være tid til at gennemgå fx mentale værktøjer, hvis det er du ønsker at arbejde med.

Vi står klar til at hjælpe dig

Uanset hvor du er i din graviditet, og hvor meget eventuelle tanker om fødslen fylder for dig, vil vi med glæde byde dig velkommen indenfor hos os i Kvinde-Min og hjælpe dig godt videre.

Skulle du have spørgsmål til vores forløb eller behandlinger, kan du læse meget mere om vores forskellige tilbud her, og ellers er du velkommen til at kontakte os via kontaktformularen herunder.

Vi håber at du med ovenstående, har fået indblik i hvordan du kan arbejde med en evt. frygt/bekymring/angst for fødslen og at du finder vejen frem til den bedst mulige fødselsoplevelse for dig.

Kilder:
R D Maimburg 1, M Vaeth, J Dürr, L Hvidman, J Olsen “Randomised trial of structured antenatal training sessions to improve the birth process”, 2010
Fagligt indstik: Forældre- og fødselsforberedelse - ikke kun forberedelse til fødslen - Jordemoderforeningen, artikel jordemoderforeningen , Maimburg, 2010
Den gode fødsel, Anne Mette Holme Bertelsen og Camilla Goh, 2006

Indhold
Konsultation med jordemoder

Kvinde-Min for alle faser af din rejse

service
Hos Kvinde-Min finder du specialiseret fysioterapi og træning tilpasset netop din situation. Vælg den vej, der passer til dig, og lad os støtte dig med faglig ekspertise og omsorg.
  • Gyn Obs fysioterapeur Cecilie Madsen

    Til Kvindelivet

    Genoptræning til kvinder som har behov for at genoptage bevægelse og opnå bevægelsesglæde.

  • fødselsfremmende behandling

    Til dig som er gravid

    Er du gravid, har vi en masse tilbud til dig. Læs mere herunder.

  • Til dig som er på barsel

    Til dig som er på barsel

    Træning og genoptræning af dig som har været gravid.

Gyn Obs fysioterapeur Cecilie Madsen

Til Kvindelivet

Genoptræning til kvinder som har behov for at genoptage bevægelse og opnå bevægelsesglæde.

fødselsfremmende behandling

Til dig som er gravid

Er du gravid, har vi en masse tilbud til dig. Læs mere herunder.

Til dig som er på barsel

Til dig som er på barsel

Træning og genoptræning af dig som har været gravid.

Hvad kan vi hjælpe med ?

Hos Kvinde-Min tilbydes gyn.obs fysioterapi, genoptræning og fysioterapeutisk massage. Gyn.obs fysioterapi har særligt fokus fra navlen og ned.
Læs mere om vores behandlinger
gravidditetstræning
Graviditetstræning og fødselsforberedelse i en. Få kyndig vejledning i, hvordan du træner dig stærk i din graviditet uanset om du har smerter, ømhed eller ingen smerter har. Vi tilpasser træningen, så du kan være med hele vejen igennem.
Læs om Graviditetstræning
barselstræning
Træning og genoptræning til dig der har været gravid og har født ved kejsersnit eller vaginalt.
Her sætter vi fokus på at styrke dig indefra og ud.
Læs om Barselstræning
ourdoor
Tag barnevognen med eller kom selv. Vi genoptræner dig stærk i naturens skønne omgivelser. Fokus er at tage hånd om din (barsels) kvindekrop og få kontakt til de dybe kernemuskler; bækkenbunden og de dybe mave-rygmuskler.

Læs om Outdoor Barselstræning
kvindetræning
Genoptræning til kvinder der har behov for at genoptage bevægelse og opnå bevægelsesglæde. Holdet giver mulighed for at tage hensyn til tidligere skader eller gener og fokusere på at få genskabt den kropslige kontakt til sig selv.
Læs om Kvindetræning

Kærlige hilsner

Her er et uddrag af søde beskeder, som jeg har modtaget af tidligere og nuværende klienter i min klinik

Sarah - Mor

stjerner

At have været i Cecilies kyndige hænder her både under og efter min tredje graviditet har været en af de bedste gaver jeg har givet mig selv.

Det har virkelig været træning jeg har set frem til, glædet mig til og prioriteret, og sådan har jeg aldrig haft det med træning før.

Det har været så fedt at mærke at man blev stærkere for hver gang, og at man nu ikke engang ét år efter ens tredje fødsel er stærkere end man var før man fik børn.

Kan kun anbefale at man giver sig selv den gave som gravid og mor et forløb hos Cecilie.

Og jeg håber på og glæder mig til at få lov at træne hos Cecilie igen.

Anette - Mor

stjerner

Når man kommer ind hos Cecilie i hendes dejlige klinik, mærker man med det samme en dejlig ro. Cecilie er altid i et stort smil og veloplagt.. Jeg har nydt godt af både Cecilies kyndige fysviden gennem behandling samt graviditetstræning og fødselsforberedelse.

Jeg har været meget tryg i at kunne mærke at Cecilie har helt styr på både behandling og træning, målrettet til kvinder der er gravide.

Jeg vil anbefale enhver kvinde der er gravid og har smerter eller har brug for at holde sig i gang under graviditeten, at kontakte Cecilie og få hjælp.

Jeg er helt sikker på at mit efterfødselsforløb med genoptræning efter graviditet og fødsel, skal startes hos Cecilie, inden jeg er klar til at komme ud i den virkelig verden og træne selv 🙂

Tak for dig Cecilie

Viden, indsigt & støtte til din rejse

blog
Læs vores blogindlæg skrevet af erfarne jordemødre og fysioterapeuter. Her deler vi faglig viden og personlige råd til dig, der er gravid eller på barsel – alt fra konkrete øvelser til vejledning om de udfordringer, du kan møde på din vej.
barselstræning

Svært ved at få prioriteret din træning

Vi kender det alt for godt, den kære træning man så gerne vil have klaret! Det bliver ofte ved tanken, og træningen bliver nedprioriteret pga. andre, mindst lige så vigtige opgaver. Så herfra er der ingen løftende pegefingre, blot kærlig inspiration til hvordan det måske kan du kan hjælpe dig selv til mere bevægelse 🤗🙏💪 […]

Konsultation med jordemoder

Jeg er bange for at føde – hvad kan jeg gøre?

I følgende artikel, vil vi give nogle råd til dig, som oplever bekymring/angst for at føde. Vi arbejder hver dag med gravide, der oplever de udfordringer du står med, og ønsker at give dig indsigt i og redskaber til hvordan du kan gå fødslen i møde, med mest mulig ro. Nedenstående råd beror derfor på […]

Gyn Obs fysioterapeur Cecilie Madsen

Graviditetsbetingede bækkensmerter – hvad kan du gøre?

Rigtig mange gravide oplever at få gener og måske smerter i bækkenet. Det er op mod 80% af alle gravide, som oplever lænde- og bækkensmerter og det er dermed en helt normal tilstand i graviditeten. Men for mange gravide kan det være svært at navigere i hvad der kan gøres for at afhjælpe evt. gener. […]

fødselsfremmende behandling

Mit barn ligger med numsen nedad. Hvad skal jeg vide?

Ca. 3-4 % af alle børn ligger til termin i underkropsstilling (UK), dvs. med sædet (numsen) og måske fødderne nedad i bækkenet. Det er ikke unormalt at barnet ligger i UK i starten af 3. trimester fx omkring uge 32, men fx når at vende sig til hovedstilling inden uge 36. Ligger dit barn i UK […]

Jordemoder Anne Jessen

Kan jeg selv sætte min fødsel i gang?

Er du højgravid og gået over tid, eller måske du står overfor igangsættelse og ønsker viden om hvordan du kan sætte fødslen i gang? Så kan du her blive klogere på hvad du selv kan gøre for at hjælpe kroppen godt på vej. Vi kan starte med at besvare følgende spørgsmål: kan jeg starte min […]

Jordemoder konsultation

Hvad er håndudmalkning?

Håndudmalking er en simpel, effektiv og skånsom metode, som kan benyttes i mange forskellige situationer. Håndudmalkning kan fx bruges til at starte en langsom nedløbsrefleks, stimulere brystet til mælkedannelse eller løsne op for mælkeknuder i forbindelse med den brystspænding, som mange oplever, når mælken løber til. Det er derfor en teknik, som er relevant for […]

Kontakt Kvinde Min

Jeg kan kontaktes på mail, telefon eller ved at udfylde formularen på denne side. Jeg glæder mig til at høre fra dig.
info@kvinde-min.dk
+45 6070 7900
Olaf Ryes gade 7 T
Maps - Oluf Ryes gade 7t

skriv en besked

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    envelopephone-handsetmap-markercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram